tiistai 11. kesäkuuta 2013

Nyt voimaa juoksuun!

Juoksukoulun jälkimainingeissa järjestämme loppukesästä 21.8. luennon juoksun voima- ja oheisharjoittelusta.

Voimaharjoittelun on todettu kehittävän juoksun taloudellisuutta ja vähentävän loukkaantumisia. Luennolla käydään läpi mitä, miten, miksi ja milloin kannattaa voimaharjoitella. Olipa tavoitteenasi uusi ennätys, maraton tai vaikka extreme run kesäksi 2014, nyt kannattaa ottaa luennosta kaikki irti ja tulla hakemaan uutta intoa ja kattava tietopaketti alkavan talvikauden treeneihin.

Luennon pitää meille HEKOlainen personal trainer Lauri Ylönen. Personal trainerin hommien ohella Lauri toimii myös naisten rugbymaajoukkueen päävalmentajana. Luennon ennakkofiilistelyyn heitimme Laurille muutaman kysymyksen:

Olet ekonomi ja personal trainer. Sinulla on varmasti mielenkiintoinen tarina kerrottavana uravalinnoistasi?

No miten sen nyt ottaa. Sanottaisiinko, että enemmänkin sellainen perinteinen tarina, jossa taloustieteilijän poika seuraa opiskeluissa isänsä jalanjälkiä ja harrastaa läpi nuoruutensa intohimoisesti erinäisiä urheilulajeja, kuten suunnistusta, alppihiihtoa, hiihtoa, yleisurheilua ja monia palloilulajeja. Sitten sattumusten salliessa löytää uudelleen lukioaikaisen vaihto-oppilasvuoden harrastuksen rugbyn Jyväskylässä ja pääsee naisten salibandyn divarijoukkueen fysiikkavalmentajaksi. Ja siitähän se idea sitten lähti. Rugby tuntui omalta lajilta ja valmennushommat kiinnostivat. Ura vei valmistumisen jälkeen yhteiskunnallisen tutkimuksen pariin ja sieltä edelleen markkinointianalytiikan puolelle. Jossain vaiheessa ajatus työskentelemisestä ihmisten hyvinvoinnin puolesta ja ihmisten parissa kypsyi ja, kun mahdollisuus irtiottoon työympyröistä koitti, oli ilmeinen valinnan paikka edessä. (Toim. huom! Laurin toimipaikkana on tällä hetkellä Vantaan Tammiston Evo ja elokuussa hän aloittaa Esplanadin salilla.).

Olet ollut nyt noin puolisen vuotta päätoimisena personal trainerina. Miltä uusi ammatinvalinta on maistunut?

Oikein makoiselle. Päivääkään en ole päätöstäni epäröinyt, sillä työni on itseohjautuvaa, konkreettista ja erittäin palkitsevaa. Monissa nykypäivän töissähän haasteena on se, että työn hedelmät näkyvät, jos näkyvät, joskus seuraavan kvartaalin aikana, ja itsensä motivointi parhaisiin suorituksiin on siksi raskasta. Tässä työssä asia on täysin päin vastoin. Palaute on spontaania ja välitöntä ja tulokset näkyvät hyvinkin lyhyessä ajassa. Kun asiakas on kärsinyt lähes kymmenen vuotta polvikivuista, ja ne saadaan hallintaan vain reilussa kuukaudessa ja saan häneltä kiitokseksi liikuttuneen sähköpostin, niin siinä ei tarvitse miettiä, että onko työlläni merkitystä vai ei.

Miten pidät omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi huolta?

No yleisen hyvinvoinnin pohjallahan seisoo muutama peruspilari, ja kun ne ovat kunnossa, niin päälle voi rakentaa tiukkojakin aikatauluja ja kiireistä arkea. Hyvä ravitsemus, oikeanlainen liikunta, positiivinen asenne, riittävä määrä unta ja hyvät suhteet perheeseen, ystäviin sekä kavereihin ovat minun mielestäni kaiken A ja O. Itse pyrin arjessani pitämään nämä asiat mahdollisimman hyvässä jamassa. Lisäksi yritän keskittyä niihin asioihin, jotka koen tärkeiksi ja vähentämään sellaisten töiden osuutta, joilla ei oikeasti ole suurtakaan merkitystä. Vähän kuin idealla “cut your losses, let your profits run”.

Olet myös rugbyn naisten maajoukkueen päävalmentaja ja suomen mestari. Mitä ekonomit voisivat oppia rugbysta?

Niille, jotka eivät lajia tunne, rugby näyttäytyy usein raakana äijäin pelinä, karumpana versiona amerikkalaisesta jalkapallosta. Mistään sipistelystä ei olekaan kyse, mutta todellisuudessa rugbyssa korostuu muutamia mielestäni kaiken kaikkiaan urheilun saralla esimerkillisiä arvoja, joista voitaisiin ottaa oppia niin yritysmaailmassa kuin muissakin lajeissa. Näitä ovat tiimihenki, kunnioitus (niin auktoriteetin, tiimikavereiden, vastustajien kuin katsojienkin), urheilijamainen käytös ja kurinalaisuus sekä tekemisen nautinto. Hooligans game played by (ladies and) gentlemen. Jos nämä arvot saataisiin osaksi minkä tahansa yrityksen tiimin arkea, edes osittain, niin uskallan väittää, että siinä paranevat niin työn tuottavuus, tiimihenki kuin työn kunnioituskin – puolin ja toisin.

Rugbyn SM-finaalit pelataan tänä vuonna Helsingin Myllypurossa 5.10. Seuraa Hekon sivuja, blogiamme tai Facebook-sivujamme lajiesittelyn tiimoilta! Varaa jo nyt tämä päivämäärä kalenteriisi! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti