lauantai 23. elokuuta 2014

Uusi intohimoni - Triathlon


 
Oon löytänyt uuden ihastuksen kohteen, nimittäin triathlonin. Oisin halunnut jo viime vuonna käydä testaamassa tätä lajia, mutta mokoma jalkavaiva esti sen. Tänä kesänä mua ei sitten pidätellytkään mikään ja ilmoittauduin Vantaan triathlonille, joka pidettiin kesäkuun alussa. Menin rohkeasti perusmatkalle (1,5km/40km/10km), vaikka jotkut kehottivat aloittamaan ensin vähän lyhyemmästä matkasta kun ensi kertaa lajia kokeilee. En tietenkään totellut :D

Kerkesin osallistua avovesiuintikurssille ja käydä Kuusijärvellä märkkärin kanssa pulikoimassa pari kertaa ennen koitosta. Bianchia olin käynyt myös ulkoiluttamassa muutamia kertoja ennen kisaa, mutten mitenkään hirveästi ollut ehtinyt valmistautumaan. Totesin toukokuussa nimittäin, että oon vielä reissussa yhden viikon eikä sen jälkeen ollut kauaa aikaa ennen kisaa, joten missä välissä mie ehdin valmistautua kunnolla?

Eka triathlon alkoi jännittää ihan urakalla. Mietin, että mihinköhän aikaan siitä olisi mahdollista selviytyä ja pääsenkö edes maaliin ja mitä jos pyöränkumi puhkeaa. En osaa vaihtaa sitä :D  Viime hetken valmistautumiseeni kuului youtube-videoiden kattominen triathlon vaihdoista, learning from the best ;)

Meillä oli työpaikan kesäjuhlat vielä edellisenä iltana ja siellä eräs työkollegani heitti, että mun pitäis päästä alle 2.50 aikaan. Silloin meinasin, että johan siinä saa tykittää aika haipakkaa, että sen alle menee. Mutta kaikista hurjimman tavotteen sain kuulla itse kisapäivänä, kun ystäväni Sini tokaisi, että kyllähän miun nyt 2.30 aikaan pitäis päästä. Dream on! Sehän nyt oli ihan hullun kova aika, enkä uskonut sitä ollenkaan realistiseksi.

Kisapäivänä mentiin yhdessä Sinin kanssa Vantaan Kuusijärvelle ja onneksi oli muuten kaveri mukana, koska triathlon kisaan pitää raahata niin paljon tavaraa, että eihän siitä millään yksin selviäisi. Ylläri myös, että oli tosi kurja keli alkuun ja satoi vettä L Huolestuin jo, että miten pyöräilyosuus mahtaa sujua, jos tie on ihan märkä. Saatiin vietyä tavarat ja pyörä paikoilleen ja sitten seurasi kisainfo, jossa käytiin läpi kisan kulku ja vaihtopaikat ym tarpeelliset tiedot. Tämän jälkeen oli aika alkaa kiskoa märkäpukua päälle. En juurikaan kerennyt lämmittelemään. Uimalakki ja lasit päähän ja ajanottochip nilkkaan ja ei kun karsinaan odottamaan lähtölaukausta. Että jännitti!


 
Starttasin uinnin ihan toisesta laidasta, enkä joutunut pahimpaan rynnäkköön taikka yliuitavaksi. Uinti meni omaa vauhtia painellen ja olin siinä vaiheessa jo aika maani myynyt, kun tuntui etten pääse kenenkään ohi – kaikki vaan menee mun ohi, ja sekös kismitti :D Jossain vaiheessa harhailin vähän siellä sun täällä, kun huomasin ettei lähelläni ollutkaan ketään ja tulin poijulle ihan toisesta suunnasta kuin muut. Järvessä suunnistaminen on yllättävän hankalaa. Heitettiin kaksi 750m lenkkiä ja mulla oli aikatavoitteena alle 30 min, mutta uinnin aikana tuntui ihan siltä, että painelen jotain 40 min vauhtia. Kun nousin viimein järvestä, pohkeet alkoi kramppailemaan saman tien, ja ajattelin mielessäni, että onneksi juoksun aika ei ole ihan vielä. Vaihtopaikalla töpeksin numerolappuni kanssa, kun se ei millään meinannut mennä oikein päin. Laitoin sen vissiin yhteensä 5 kertaa päälle, ennen kuin meni oikein päin. Pyöräilyssä mulla oli taas omat ongelmani, koska en saanut toisen jalan klossia kiinni koko matkan aikana – kuvitella! En edes ymmärrä, miten se voi olla mahdollista?! Olin aika kimpaantunut kehnosta uinnista ja lähdin sitten fillarilla ohittelemaan edellä menijöitä vauhdikkaasti. Koko ajan olin vaan huolissani polkimesta, miksen saa sitä kiinni.. Pyöräillessä vedettiin neljä 10km lenkkiä ja siinä pääsin ohittelemaan porukkaa ihan mukavasti. Pyöräilyosuudessa oli peesikielto ja piti olla todella tarkkaavainen, ettei vaan aja liian lähellä edellä ajavaa ja joudu sakotettavaksi.
 

Miksi kaikissa kuvissa näyttää siltä, että oon kisaamassa ihan yksinäni? :D
 
Pyöräilyn jälkeen koitti viimein suosikkiosuuteni, eli juoksu. Vaihtopaikalla laitoin sykemittarin ranteeseeni jotta pääsisin seuraamaan vauhtia, mutta jostain kumman syystä, mittari ei vaan toiminut. Se ei näyttänyt vauhtia, vaikka miten yritin sitä ränklätä. Ja taas ärsytti :D Juoksu oli niin erilaista kun yleensä juoksukisoissa – pohkeet kramppaili vähän väliä ja askel tuntui ihan kauhean raskaalta. Ajattelin juoksun aikana, että tässä mennään varmaan jotain tunnin kympin aikaa, niin takkuiselta se tuntui. Vaikka joku taisi katsojista huudella, että kevyen näköisesti menee, niin siltä ei kyllä tuntunut. Jokaisella tankkauspisteellä oli pakko litkiä urheilujuomaa, ettei krampit pahenisi. Juoksuosuudella pääsin taas ohittelemaan muita, mikä tsemppasi mukavasti. Juoksun aikana kerkesin taas miettimään, että voi jesta jos nyt olisi puolimatka kyseessä.. Sellaiselle en kyllä ihan treenaamatta lähtisi.
 
Juoksun loppuvaiheessa kuulin, että naisten sarjan nelonen oli tullut maaliin ja siinä vaiheessa kävin ajattelemaan että moneskohan itse olen tällä hetkellä.. Vihdoin ja viimein maali häämötti edessä ja hommasta oli selviydytty. Loppuaika oli 2:31:36, mikä oli todellinen yllätys kuten oli myös sijoitus: 6. Hämmästelin myös väliaikoja, sillä uinnin olin vetänyt aikaan 29:57 (nippa nappa alle tavoitteen), pyöräily oli mennyt yli odotusten (1:12:31) ja juoksu kulkenut myös kovaa (45:07). Vaihdoissa olin sitten viipynyt vähän kauemmin..
 
Innostuin ekasta triathlonista sen verran, että ilmoittauduin aika pian Joroisten pikamatkalle. Aluksi pikamatka tuntui melko iisiltä, kun matkat olivat puolet lyhyempiä kuin Vantaalla ja uinti vieläkin lyhyempi (eli 400m/20km/5km), mutta toisaalta siinä pitääkin vetää joka osuus täysillä. Pikamatkalle lähdin kovin odotuksin ja havittelemaan alle 1:10 aikaa. Kuuntelin automatkalla John Legendin tsemppibiisiäni ”My head’s under water but I am breathing fine..” Sopii just hyvin uintiosuudelle :D Taas kerran valmistautuminen jäi aika minimiin enkä kerennyt edes pulahtamaan veteen ennen starttia. Kylmiltään vaan! Uinti meni samaan tapaan kuin Vantaalla, omaa vauhtia painellen. Ja taas tuntui siltä, että muut viilettää paaaaljon kovempaa – niin kuin tekivätkin. Ekassa vaihdossa tunaroin kunnolla. En meinannut saada fillarikenkiä jalkaan, numerolapun hakaneula irtosi ja jouduin virittämään sen uudelleen . Tässä vaiheessa meni muutama kisaaja mun ohi, kun sähläsin tavaroideni kanssa.
Kisakynnet piti toki laittaa kuntoon!

 
Pyöräilyosuudella painelin kovempaa kuin Vantaalla – olihan tietty matkakin lyhyempi. Mutta jälleen sama ongelma: klossit eivät menneet kiinni. Argh! Vasta joskus 10 km jälkeen sain viimein molemmat jalat tiukasti kiinni polkimiin. Pyöräilyosuudella mentiin yhden tytön kanssa vähän väliä toisistamme ohi, mutta onneksi pääsin vaihtopaikalle kuitenkin ennen häntä. Vaihdossa krampit ilmoittelivat taas itsestään ja mietin, mitähän juoksusta tulee.. Ilman pikanauhoja mulla kesti lenkkareiden sitomisessa sen verran aikaa, että taas pari kilpailijaa pääsi ohi. Juoksu tuntui tällä kertaa paljon paremmalta, mutta oli vähän masentavaa juoksennella yksin. Pääsin ohittamaan alkumatkasta pari tyttöä, mutta sen jälkeen en ketään oman sarjan kilpailijaa nähnyt. Reitti oli myös aika hidas, koska käännöksiä oli paljon ja niissä vauhti pääsi laskemaan. Taaskaan mulla ei ollut kelloa, joten olin autuaan tietämätön omista kilometriajoista. Loppuvaiheessa mulle alkoi puskea vilunväreitä, joten saatoin kärsiä pienestä nestehukasta – oli kuitenkin varsin kuuma keli eikä mulla ollut vaihdossa mitään juomaa. Juoksuosuuden alussa oli heti tankkauspiste, mutta siinä kerkesin ottamaan vain kaksi kulausta energiajuomaa. Selkeästi siis liian vähän. Maaliin ennätin viidentenä ja loppuaika oli 1:10:36. Olin aika pettynyt suoritukseeni :D Kismittää superhitaat vaihdot, joissa annoin tasoitusta ja tietty uinnissa on vielä paljon parannettavaa. Seuraavana päivänä oli huippua olla katsojan roolissa ja tapittaa silmä kovana kavereiden suorituksia puolimatkalla!

 
Olisin mennyt tänä kesänä vielä Hauhon triathlonille, mutta siinä kävikin ohraisesti ja matkanteko tyssäsi jo ennen kuin pääsin edes kisapaikalle. Nyt ei kun treenaamaan heikkouksia ja ensi kesänä uudelleen kisaamaan triathlonin parissa J Varoituksen sana: tähän lajiin jää helposti koukkuun ;)
-Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti